Inbrotten ökar - det här bör du tänka på

Det sker allt fler inbrott, framför allt i villor och småhus. Det är i storstäderna det ökar mest, framför allt i Stockholms län där inbrotten ökat med 78 procent mellan 1997 och 2017. Nyligen presenterad statistik visar också att ökningen fortsätter. Bor du i Solna löper du 4,6 procents risk att drabbas av inbrott under ett år, jämfört med en risk på 1procents risk i landet generellt.

Att drabbas av inbrott är obehagligt, kanske är kränkningen och den olustiga känslan av att någon varit inne i ens bostad – ibland till och med medan man var hemma – värre än förlusten av vad nu än tjuven fått med sig. Den känslan kompenserar inga försäkringar för. Det bästa är i stället att intala sig att det är sånt som händer, det råkade bara vara ditt hus som tjuven tog sig in i och det är ingenting personligt riktat mot dig.

Gör det svårt för tjuven

Intervjuer med gamla inbrottstjuvar brukar göra klart att det egentligen inte finns något sätt att stoppa tjuven med säkerhetsutrustning. Vill tjuven in tar han sig in i alla fall. Dock finns det vissa saker som gör att han hellre väljer att annat hus. Finns gallergrind för dörrar och fönster är det lättare att ge sig av till ett annat hus där det är lättare att forcera. Även om tjuven kan ta sig in väljer han hellre att spendera den tid det tar med att samla på sig grejer inne i huset.

Att ha tänt i huset fats man är bortrest kan vara bra, även om tjuven brukar ringa på, och om ingen öppnar tar de sig in. En inbrottstjuv brukar ganska enkelt se igenom knep som timer för belysning, blomvattning, posthämtning och dylikt. Det som däremot kan vara aktivt kan vara att ha mycket belysning i trädgården, gärna rörelsestyrd så att tjuven så att säga fångas i sökarljuset. Sådant kan skrämma iväg en tjuv kvickt, särskilt i ett område med många omgivande hus och ögon som kan se en.

Gallergrindar och säkerhetsdörr

Rejäla gallergrindar och galler för källarfönster och bakdörrar är en mycket bra metod för att få tjuven att välja ett annat hus. De är inte omöjliga att forcera, har tjuven kraftfulla verktyg tar det ungefär tio minuter att forcera en gallergrind, men då vet tjuven att det kommer att låta fruktansvärt mycket och att risken att bli upptäckt är mycket hög. En säkerhetsdörr står också emot inbrott väl men man bör också tänka på bakdörr, källardörr och fönster och inte förlita sig enbart på en säkerhetsdörr vid entrén. Ett hus är inte mer inbrottssäkert än sin svagaste punkt. Därför ska du läsa mer här.

Fönsterlås

Ett fönsterlås kan hindra tjuvens framfart ett tag. Det är inte lika effektivt som galler, emn om tjuven måste krossa en stor del av rutan och dessutom lirka upp ett lås från utsidan hindrar det honom betydligt. Vill man inte ha fönstergaller är detta den näst bästa lösningen.

Inbrottslarm

Ett bra inbrottsalarm är avskräckande, dock kan moderna tjuvar lätt koppla sig förbi ett inbrottslarm. Då är det bättre med det mänskliga larmet Grannsamverkan. Att hålla koll på varandras hus är en enormt effektiv metod för att upptäcka inbrottsförsök, och ett enkelt SMS till grannen när man upptäcker mystiska personer eller fordon kan hjälpa till att sätta fast en tjuv, eller kanske skingra ett missförstånd.

Försäkringar

Bara 4% av alla anmälda inbrott leder till en fällande dom, så det du blir av med kommer d antagligen aldrig att se igen. Därför är det viktigt att du ser till att du är rätt försäkrad. Många försäkringsbolag har regler för hur bra ditt inbrottsskydd måste vara för att du ska få ut pengar från din försäkring. I många fall är gallergrind eller säkerhetsdörr ett måste. Inbrottslarm kan vara ett krav. Har du värdesaker hemma som du absolut inte vill bli av med och inte kan ta med dig när du reser bort, kan en bra lösning vara att lägga dem i ett bankvalv. En annan lösning är att ha ett kassaskåp eller ett säkerhetsskåp i bostaden. Ett svårforcerat säkerhetsskåp är ingenting som den genomsnittlige tjuven kommer att försöka ge sig på, så där ligger sakerna säkert.

22 Feb 2018